Encuéntranos en:

Entrevista amb Domingo Tolós, alcalde de La Jana

Els distints municipis associats al nostre grup d’acció local treballen dia a dia per buscar noves oportunitats al seu territori, una valuosa missió que hi compartim també des del nostre GAL Maestrat Plana Alta. Així ho comprovem en esta entrevista amb l’alcalde d’un d’estos pobles, Domingo Tolós, el màxim representant de La Jana. Este municipi del Baix Maestrat, famós per concentrar el major nombre d’oliveres mil·lenàries de la comarca, busca també noves fórmules d’innovació i emprenedoria. En esta conversa amb l’alcalde descobrim com es treballa des de l’Ajuntament en este sentit. 

P. Si poguera dirigir-se a una persona que estiga plantejant-se començar un negoci, com li convenceria que el posara en marxa al seu poble?, Quins són aquestos avantatges que vosté veu d’emprendre al poble? 

R. En el nostre municipi, de poc més de 600 habitants, no disposem d’una àmplia varietat de negocis, per tant qualsevol idea que es volguera implantar podria ser innovadora i interessant, tant per a la població de La Jana, com per a la població dels municipis veïns. 

P. Quines iniciatives té actives el seu Ajuntament per a motivar l’emprenedoria? 

R. Des del nostre Ajuntament estem lluitant contra el despoblament, oferim servicis per a millorar la qualitat de vida de les famílies, com per exemple conciliació familiar (atenció dels més menuts) i respir familiar (atenció dels més grans) això fa que siga més fàcil per a tots combinar la vida laboral i familiar, i fer d’aquesta manera que el municipi siga una de les primeres opcions per a aquelles persones que tenen en ment emprendre un negoci. 

Estem treballant perquè el nostre municipi siga un atractiu turístic i d’aquesta manera donar-nos a conèixer a les persones visitants i aconseguir que hi haja algú que quan ens visite decidisca quedar-se

P. Com valora l’activitat del Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta en el que té a veure amb el sorgiment de noves idees empresarials i promoure l’emprenedoria als pobles? 

R. L’activitat d’aquest grup es interessant a l’hora de guiar a les persones emprenedores perquè aquestes tinguen un bon enfocament del seu negoci i d’aquesta manera l’exposen d’una manera estratègica per a aconseguir el màxim benefici quant a ajudes. 

P. Quines són les activitats empresarials i econòmiques més importants del seu municipi, i com valora la seua situació actual i futura? 

R. En el nostre municipi la principal activitat, des de sempre, és l’agricultura, però cada vegada són més els jóvens que opten per seguir una altra línia professional i buscar sortida laboral a les grans ciutats. 

P. Molt s’està parlant de l’ “Espanya buidada” o del medi rural, de la despoblació. Vosté, com a alcalde, com creu que les administracions, a més de la local, poden ajudar a lluitar contra la despoblació i pel sorgiment d’oportunitats als pobles com el seu?

R. En La Jana, per no complir tots els requisits que exigeixen per al fons de despoblament, no rebem cap ajuda que poguérem destinar al respecte, per tant estem lluitant perquè reconeguen el despoblament del nostre municipi. 

P. Estem travessant una situació complicada a causa de la pandèmia de la Covid-19. Moltes veus apunten a un canvi de percepció i d’hàbits de vida resultat de les limitacions que comporta la pandèmia. Creu que pot afavorir al fet que algunes famílies es plantegen vindre a viure al poble?, què els diria a aquestes persones si poguera dirigir-se a elles? 

R. La vida en els pobles és molt més tranquil·la i saludable. Els nostres pobles ofereixen d’aquesta manera una qualitat de vida que no es possible aconseguir en una gran ciutat i moltes famílies ho prefereixen, de manera que a totes elles, les animaria com alcalde a què aprofiten aquest moment de pandèmia a vindre als pobles. 

P. Comente’ns qualsevol cosa que vulga afegir al seu testimoniatge com a alcalde relacionat amb l’emprenedoria, la dinamització del territori rural i l’apoderament de l’entorn rural com a lloc amb una gran qualitat de vida. 

R. Al meu paréixer, als pobles en situació de despoblament ens haurien d’oferir més facilitats, tant econòmiques com socials, el transport públic per exemple no té un horari fluid, i les ajudes que com Ajuntament podem donar als nostres veïns que ho necessiten són escasses. Per tant, si hi haguera algun canvi al respecte, possiblement, algunes persones que s’ho estan plantejant es decidiren a donar el pas i vindrien a viure rodejats de la tranquil·litat que ens caracteritza. 

Descubre tu Potencial Emprendedor Rural

Convierte tus ideas en realidad y contribuye al crecimiento rural. ¡Explora cómo podemos apoyar tu proyecto emprendedor hoy!